Sedmá dieta doktora Ohsawy

Pro léčení celé řady chorob včetně nádorů rakoviny je doporučována sedmá dieta doktora Ohsawy, při níž můžeme za velmi krátkou dobu dosáhnout účinných výsledků. Je nejpříznivější a zároveň nejúčinnější z diet doporučovaných doktorem Georgem Ohsawou, zakladatelem makrobiotiky, která má maximální účinnost na všechny choroby vyvolané přebytkem energie jin a z energetického hlediska (harmonie jin-jang) dovolí rovněž dosáhnout rychle vyrovnanosti bytosti.

Základem diety je stravování se po dobu deseti dnů vybranými obilovinami a to pšenicí, rýží, jáhlemi a pohankou v jakékoli kombinaci a množství, vařené nebo pražené. Dieta může být opakována vícekrát (v desetidenních cyklech) s přestávkou od jednoho až do pěti dnů mezi dvěma takovými skupinami. Až dosáhneme požadovaného účinku můžeme přidat i další potraviny, nejlépe také typu jang. Působení diety je mimořádně očisťující, energetické subtilní kanálky lidského těla jsou zbaveny mnohých nečistot, které brání proudění energie v těle. Očisťování má okamžitý účinek - významné projasnění mysli, zlepší se trávení, upraví se hormonální sekrece, vyčistí se obličej a pleť bude jasnější. Oči jsou zářivé a bytost pocítí nevysvětlitelnou sílu a chuť k životu, které jí do té chvíle byly cizí.

Je možné, že u některých lidí se mohou vyskytnout silnější nepříjemné fyziologické reakce, které jsou způsobeny hlavně intenzivnějším očisťováním a velmi velkým odstraňováním toxinů. Pokud důsledně pokračujeme, tyto nepříjemné aspekty docela rychle zmizí a uvolní místo jiným metabolickým podmínkám. Dojde k velkému zlepšení. I zdraví lidé by měli absolvovat alespoň dvě takové diety za rok, pro znovuoživení a pro celkové očistění organismu. Ještě jednou upozornění, při této dietě nesmíme používat nic jiného než rýži, jáhly a pohanku (vařené ve vodě nebo pražené) s trochou soli. Absolutně už nic jiného! Pít můžeme pouze čistou vodu a jen v mimořádných případech černý nebo bazalkový čaj.

ohsawa1.jpgPůvodní kuchyňské recepty

Pražená pšenice
Dobře propranou pšenici dáme na pánev, přidáme sůl a zalijeme vodou, aby byla zakrytá. Necháme ji na silném ohni do té doby, než se voda vypaří. Potom nepřerušeně mícháme. K dosažení křupavosti zrna (tak, aby nebylo tvrdé) je velmi důležitý silný oheň. Praží se až do chvíle, kdy pšenice změní trochu barvu a můžeme ji lehce žvýkat. Proto je dobré používat k pražení nepřilnavé pánve nebo litinový kotlík. Podobný postup platí i pro pohanku a jáhly s tím rozdílem, že se dopředu nenamáčí.

Rýžová polévka s pšeničnými knedlíky
Z určitého množství celozrnné pšeničné mouky, vody a soli vypracujeme měkké těsto (měkkčí než pro placky) a necháme je odležet ve vodě 15 - 20 minut. Z toho se vymodelují malé knedlíky, které vložíme od vařící vody se solí. Vaříme přibližně 10 minut a pak přidáme rýži, nebo rýžovou mouku.

Pšeničná a rýžová kaše
K vaření vezmeme vodu se solí. Vodu přivedeme k varu a přisypáváme celozrnnou pšeničnou mouku nebo mouku rýžovou - až dosáhneme potřebnou hustotu. Pšenice nebo rýže se při vaření nafoukne tak, že budeme muset zezačátku odstavit hrnec. Vaříme přibližně dvacet až třicet minut.

Placky z pšeničné mouky
Nameleme mouku z pšenice. Smícháme těsto z vody, soli a vyrobené mouky. Necháme přibližně dvě hodiny odležet ve vodě a pak uděláme placky. Placky se dělají na nepřilnavé pánvi bez oleje a na mírném ohni. Doporučuje se, aby byly placky co nejtenčí. Podobný postup přípravy je i pro placky z pohanky (pohankové mouky). Také je možné tyto placky vyrábět i ze směsi pšeničné a pohankové mouky, nebo z pšeničné celozrnné mouky, do které přidáme pár lžic vařené rýže. Z této hmoty uděláme ještě měkkčí těsto.

Zapečené rohlíky nebo placky (v troubě)
Z pšeničné celozrnné mouky do které přidáme otruby (případně ještě rýžovou či pohankovou mouku), vodu a sůl, uděláme těsto. Vymodelujeme rohlíky nebo placky. Toto dáme na plech a posypeme ještě trochou pšeničné mouky. Necháme uležet dvě až čtyři hodiny při pokojové teplotě. Potom pečeme v troubě. Nemažeme plech olejem ani jinými tuky. Další varianty:
- vařená rýže + mouka + pražená pšenice,
- jáhly nebo pražená pohanka + vařená pšenice nebo mouka z pražené rýže,
- vařená pohanka + mouka z pšenice nebo pohanka. Evidentně největší účinnost mají rohlíky či placky, když jsou syrové, nebo když ztvrdnou pomocí slunečních paprsků.

Namočená pohanka
1. nameleme 200 gramů pohanky na jemnou mouku. Přidáme 400ml pramenité nebo minerální vody a trochu soli. Za hodinu můžeme podávat. 2. pohanku propláchneme a necháme namočenou ve dvojitém množství studené minerální nebo pramenité vody (8 -10-hodin), nebo v horké vodě (30 minut), podáváme. Popřípadě můžeme jíst ještě společně s plackami z celozrnné pšeničné mouky.

Syrové placky z celozrnné pšeničné mouky
Z celozrnné pšeničné mouky, vody a soli vyrobíme těsto. Vymodelujeme velice tenké placky, které položíme jednu podruhé na prkno a necháme usušit na slunci po čtyřech hodinách na každou stranu.

Doporučení z praxe

  • během Ohsawy se smí jíst pouze rýže (nejlépe celozrnná), pohanka, jáhly, pšenice a sůl
  • tyto obiloviny se mohou používat i jednoduše upravené jako vločky nebo celozrnná mouka
  • zakázáno je používat tyto obiloviny významněji upravené a naklíčené jako bulgur, pukance, bílá mouka, instantní vločky a klíčky
  • co všechno se dá sehnat na "Ohsawu" v každé zdravé výživě:
    1. rýže: existuje více druhů např. basmati, kulatozrnná, apod.
    2. pohanka:
      tmavá - stačí povařit 1 min v poměru 1:2 a nechat 20 min dojít v peřinách, zůstává sypká (pokud ji nerozvaříme, má výraznou chuť)
      světlá - potřeba vařit déle, rozvařuje se do kašovité hmoty
      vločky - jsou ze světlé pohanky
      mouka - je ze světlé pohanky
    3. jáhly: důležité je vybrat si správnou značku (Pro bio, BIO harmonie), chuťově se velmi liší, obecně se mi lépe osvědčily menší jáhly a neosvědčily se mi jáhly od Lagrisu, jáhly mají přirozeně nahořklou až palčivou chuť, kterou odstraníme tím, že je před vlastním vařením třikrát propláchneme vroucí vodou
    4. pšenice:
      vařená - nejlepší je pšenice špalda, ale stojí nejvíc peněz, dále existuje, pšenice dvouzrnka a pšenice ozimá, pšenici je potřeba předem namočit a vaří se poměrně dlouho (více než půl hodiny), při namáčení je potřeba si dát pozor, aby nám nezačala klíčit
      pražená - viz recepty níže
      vločky - špaldové, pšeničné je lepší také předem namočit, suché jsou hůře stravitelné
      mouka - vždy používáme pouze celozrnnou (pšeničná, špaldová, grahamová), z které je možné péci placky, bochánky, rohlíčky, chleba apod.

 

  • uvedené potraviny se mohou libovolně kombinovat a jíst v neomezeném množství
  • většinu pokrmů je potřeba uvařit, jediné, co je možné předpřipravit na delší dobu dopředu jsou placky, bochánky, rohlíčky, chleba (apod.) a pražená pšenice
  • nejchutnější jídlo na Ohsavě je pro většinu lidí jednoznačně pražená pšenice
  • po 3-4 dnech se člověku může začít dělat nevolno (celková tělesná slabost, motání hlavy apod.), je to způsobeno procesem očišťování a s ním spojeným vylučováním toxinů z těla, tato nevolnost není známkou toho, že oshawa neprobíhá správně a nemusíte se jí obávat, sama odezní, pokud budete v dietě pokračovat
  • doporučuje se hodně pít (pouze voda), aby tělo mohlo snáze vyplavovat nečistoty, dostatečný přísun vody také velmi výrazně pomáhá předcházet občasným stavům nevolnosti

Recepty

ohsawa2.jpg Těsto na placky, bochánky, rohlíčky, chleba apod.
1kg celozrnné mouky, 1 plná lžíce soli, voda cca 0,6l (záleží na typu mouky), do těsta je možné zapracovat zbylé vařené obiloviny nebo vločky
těsto by mělo být pružné, hutné a nemělo by se lepit na ruce

Placky pečené na suché pánvi
z připraveného těsta vypracujeme velmi tenké placky (3-5 mm), pokládáme je na rozpálenou suchou pánev, jakmile položíme poslední placku, všechny postupně otočíme a necháme péci tak dlouho, až budou zespoda dozlatova upečené (trvá to okolo 10 min, někdy i více), potom je otočíme a utěrkou přitlačíme ke dnu pánve (placky by se měly nafouknout), pozor: po otočení jsou placky velmi rychle hotové

Bochánky, rohlíčky, chleba apod.
z připraveného těsta vypracujeme požadovaný tvar pečiva (lepší jsou menší kousky – rohlíčky, bochánky apod., které se lépe propečou), abychom vytvořili křupavou kůrčičku, potřeme kousky velmi koncentrovanou slanou vodou (pro lepší vzhled můžeme posypat např. vločkami) a dáme péci do trouby, pečení trvá obvykle min. 30-40 minut, ale záleží na typu trouby a také na konzistenci těsta

Pražená pšenice
nejlépe se hodí pšenice špalda, pšenici předem namočíme na několik hodin, potom slijeme všechnu vodu, promícháme pšenici se solí a dáme na suchou, rozpálenou pánev (pražíme na prudkém ohni), po chvilce se na dně pánve začne tvořit slaná krusta, nesnažíme se ji oloupat, pražení jí nijak nevadí, dáváme pouze pozor na to, aby se zrnka pšenice nepřipekla, jakmile je krusta vytvořená, neustále mícháme pšeničná zrna, aby se nezačala připalovat, postupně se z nich odpařuje voda a začínají lehoučce pukat a syčet, to znamená, že se příprava blíží ke konci, celkově pražení trvá cca 30 min., důležité je nedat příliš tlustou vrstvu zrnek, pak se totiž spodní připálí dříve, než se vrchní stačí upražit

Ohsawová polévka
v hrnci nasucho jemně opražíme trochu celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, do polévky přihodíme hrst obilovin a dáme povařit knedlíčky

Knedlíčky do polévky
do uvařené obiloviny (rýže, pohanka, jáhly) přidáme celozrnnou mouku a trochu soli, ze vzniklého těsta uválíme malé knedlíčky
- polévka s pohankou a rýžovými knedlíčky
- polévka s rýží a jáhlovými knedlíčky
- polévka s pšeničnými vločkami a pohankovými knedlíčky

Osvědčené kombinace
- vařená pšenice s rýží
- vařená pohanka s rýží
- vařené pšeničné vločky s rýží

Kaše
výborné jsou kaše, např. rýžová nebo kaše z pšeničné nebo špaldové mouky (potřeba pořádně povařit, jinak je hůře stravitelná), protože se často stává, že člověk má po několika dnech pocit, že jsou všechna jídla moc suchá

Použité pojmy ze slovníku:

NAHORU