Drogy moderního světa

Části článku:

Nakupování, zaměstnání, počítače a hazardní hry, sladkosti, tabák, káva…, to vše může způsobovat závislost s tragickými následky

Některé drogy moderního světa jsou uznávané a všeobecně vnímané jako škodlivé, například tabák. Jiné jsou však vnímány jako „neškodné“, například konzumace sladkostí, ale i ty v sobě ukrývají smrtelná rizika. Nazýváme je „drogami“, protože způsobují závislost. O závislosti se dříve hovořilo pouze ve striktně lékařské oblasti v souvislosti s alkoholem nebo medikamenty. Později se však objevovaly nové druhy závislostí, některé i dosti bizarní, jako například závislost na nakupování či na práci. Jako lidské bytosti jsme závislí na určitých podmínkách nutných k udržení našeho života. Potřebujeme dýchat čistý vzduch a mít dostatečný přísun pitné vody a zdravé stravy. Jakýkoliv prohřešek vůči těmto základním potřebám vede nutně k nemoci či dokonce ke smrti. V jakém bodě však končí naše základní potřeby a začíná závislost? Konzumní společnost čerpající ze stavů frustrace a nespokojenosti vytváří všechny možné druhy falešných potřeb, z nichž řada vede k těm nejnesmyslnějším a až výstředním závislostem.

drogy5.jpg Původně byla závislost definována jako „stav chronické intoxikace, který je charakterizován silným nutkáním požít nějakou látku či lék“. Až do nedávných dob byla známa pouze závislost na drogách a alkoholu. Dnes se hovoří o duševních či emocionálních závislostech. Psychologové považují závislost za nemoc která se objevuje za účelem nahrazení nenaplněných tužeb, frustrace či neštěstí. Konzumace „drogy“ vytvoří dočasný iluzorní stav spokojenosti, který je následován nutným zvyšováním potřebné dávky pro dosažení stejného účinku. Takto začaly být drogy mylně považovány za zdroj vyhledávaného uspokojení. Dokud je člověk chycen v její pasti, bude svou závislost vehementně popírat. S tím, jak je stále větší míra závislosti ve společnosti akceptována a podporována, jako závislost na kafi či na sladkém, je stále těžší si naši závislost uvědomit. Vždyť vlastně jednáme úplně „normálně“, protože „každý to tak dělá“. Bohužel, v okamžiku kdy se závislá osoba rozhodne své drogy vzdát, otevře se jí naplno tragičnost situace, ve které se nachází, a začne mít poté dojem, že tento krok není možné udělat bez toho, aniž by ohrozila svou fyzickou a psychologicko-emocionální integritu. Jedná se o stejný proces, který doprovází i vážné formy závislosti na škodlivých látkách, podobně jako náhlé zastavení spotřeby alkoholu či narkotik může rozpoutat krizi nebo dokonce i smrt.

Triky producentů tabáku pro zvyšování závislosti

Co nutí lidi kouřit? To je otázka, která intenzivně zaměstnává lékaře a psychology, jež jsou si vědomi katastrofálních následků kouření. Ne vždy se však nachází na stejné straně barikády. Producenti tabáku a marketingoví experti také hledají odpověď na tuto otázku, aby si zajistili více spotřebitelů. 

Spekulovalo se třeba o tom, že kouření představuje způsob, jak prolomit ledy komunikace s ostatními lidmi, nebo že se jedná o sociální fenomén, který se zrodil z potřeby být přijímán ve společnosti. Pak přišly teorie, že lidé kouřením vlastně podvědomě touží prožívat znovu onen příjemný pocit, jako v době když byli kojeni. Také se hovořilo o pocitu bezpečí, který kuřák cítí, když drží v ruce cigaretu. Celá řada teorií, v poslední době však stále více a více vědců věnuje pozornost tomu, jak s potencionálními konzumenty manipulují velké tabákové firmy.

Vědci z Harvardské univerzity publikovali nedávno v časopise „New Scientist“ studii, která dokazuje, že producenti průběžně zvyšují obsah koncentrace nikotinu ve svých výrobcích. V cigaretách, které se dnes prodávají, nalezneme asi o 11% více nikotinu než v roce 1998, což rozhodnutí přestat kouřit dělá mnohem obtížnější. Tento objev také vysvětluje vyšší počet onemocnění a předčasných úmrtí mezi kuřáky. Jak dokazují statistiky z Mezinárodní zdravotní organizace (WHO), 90% případů rakoviny je způsobeno kouřením. WHO také nyní obviňuje tabákové firmy z toho, že se zaměřují na mladé lidi z nerozvinutých zemí, aby tak kompenzovaly nižší prodeje ve vyspělých oblastech.

S těmito přímými metodami zvyšování zisku se pojí také manipulace skrze reklamu, kde je kouření spojováno se svobodou nebo sexualitou, tedy aspekty, po kterých touží většina lidí. Kuřáci mají být v iluzi, že jsou svobodnější a více sexy, jsou „in“ a mají život pod kontrolou, zatímco ve skutečnost se stávají více a více závislými a nemocnými. To vysvětluje proč většina kuřáků tak snadno ignoruje nápisy jako „Kouření vážně škodí zdraví“ na krabičkách a reklamách.

Tvar a design cigaretových krabiček také představuje formu manipulace. Spisovatel Michael Tsarion, který je mezinárodně znám pro svoji práci zaměřenou na používání podprahových symbolů, říká: „Cigaretové krabičky jsou navrhovány na základě měr, které respektují zlatý řez. To je důvod proč přitahují tolik lidí. Proč nejsou třeba dětské postýlky vyráběny a navrhovány podobným způsobem?“

Statistiky jsou alarmující: studie kterou vypracovala roku 2006 Mezinárodní protidrogová agentura (National Anti-drug Agency) ukazuje, že 66% lidí se středním a 76% lidí s vyšším vzděláním kouří. Třetina kuřáků užívá tabák každý den. 64% šestnáctiletých a 32% čtrnáctiletých už tabák zkusily. 90% kuřáků - rodičů kouří před svými dětmi.

Z kávy nic dobrého nevzejde

drogy4.jpg

„Káva by měla být černá jako peklo a silná jako smrt,“ praví jedno staré turecké přísloví. Porovnání s peklem a smrtí je na místě, uvážíme-li škodlivé účinky kávy na lidské zdraví. 

Věty jako: „Ranní káva se stala mým rituálem.“, „Nic nevymyslím, dokud nedostanu svůj šálek kafe.“ nebo „Tak co vám mohu nabídnout, kávu?“, jsou běžnými frázemi. Podle jedné statistiky firmy Nestle se na světě v každé vteřině vypije 4000 šálků kávy. Odhaduje se, že v Evropě vystoupala míra konzumace kávy až ke třetině konzumace vody.

Na Rumunsko to však jsou příliš velká čísla. Rumuni pijí 5x méně kávy „než by měli“ podle ekonomických odhadů pro evropskou úroveň. Tlaky donutit Rumuny k tomu aby pily více kávy tedy následně zesílily. V žádné sérii reklam v televizi nechybí alespoň jeden spot na nějaký druh kávy. V některých se objevuje ospalá osoba, ležící s nohama nahoře, dokud neusrkne trochu kávy a ihned se probudí.

Reklamní agentury velmi dobře vědí co dělají, když vytváří takovýto druh asociace. Vezměme si jeden příklad, jak si společnost jménem Elite zajistila na rumunském trhu vůdčí postavení ve svém segmentu a závislost konzumentů. Vybíráme z jejich prezentace nového reklamního spotu pro Selected coffee - Selected lovers (výběrová káva - výběroví milenci): „Výběrový svět je plný nadšení a radosti, každý moment přináší nový rozměr a nový smysl. Výběrová promění obyčejné momenty v nezapomenutelné okamžiky magie a dobrodružství“. Opravdu potřebujeme kávu k tomu, abychom mohli být optimističtí a užívat si života? Jiný způsob lhaní je prezentování kávy jako přípravku z bylin, tedy přírodního, a takto tudíž „nemůže jít o nic škodlivého“. Když ponecháme stranou četné aromatické přípravky, umělá aditiva a sladící látky, které naše denní káva obsahuje, skutečně mluvíme o plodech rostliny, přesněji o jejích zrnech. Avšak tvrdit, že pitím kávy konzumujeme vlastně bylinu je jako tvrdit, že pijeme čaj z heřmánku po té, co jsme ho spálily a proměnily v popel. K tomu přidejme ještě snahu prezentovat především tzv. „pozitivní účinky“ kávy a skrývat varování ohledně účinků negativních. Při procházení tisku nalezneme množství článků s titulky jako „Káva nepoškozuje srdce“, „Káva předchází cukrovce“, nebo „Káva u mužů udržuje mladost“. Jejich obsah většinou předkládá irelevantní studie, které se uskutečnily na velmi malém množství případů, anebo informace, které se k titulku nijak nevztahují. Například titulek „Káva u mužů udržuje mladost“ poutá pozornost tím, že předkládá určitý vztah mezi kávou a potencí, jinak by nebylo nutné zdůrazňovat, že se jedná o muže. V článku je řečeno, že pouhé „tři šálky kávy denně vedou k malému poklesu poznávacích schopností muže.“ Neupřesňuje se o jaké schopnosti se jedná a nejsou předložena žádná konkrétní fakta. Avšak muži, kteří jen letmo prolistují tyto noviny a čtou pouze nadpisy mohou dostat pocit, že pití kávy uchrání jejich mužnost z mládí.

Tzv. pozitivní účinky kávy, o kterých se tak intenzivně spekuluje, jsou pouze chvilkové. Díky obsahu kofeinu má káva účinek na stimulaci a zvyšování pozornosti, potírání ospalosti a zvýšení krevního tlaku. To je důvod, proč mnozí lidé přesvědčili sebe sama užívat ji ráno, aby se rychleji probudili. Tyto účinky však představují narušení tělesných funkcí díky prudkému vzruchu z dávky adrenalinu. Organismus je takto donucen zvýšeně spotřebovávat své energetické zdroje, což je obvykle postupně následováno rozespalostí, apatií, únavou a v mnoha případech potřebou vypití dalšího šálku.

Negativní účinky konzumace kávy jsou mnohem četnější, než tzv. prospěšné účinky. Kofein vyvolává zrychlování srdečního tepu a bušení srdce. Také vyvolává podrážděnost, nervozitu a zmenšuje schopnost koncentrace. Studie dokazují, že lidé kteří nepijí kávu mají lepší výsledky u zkoušek, přesto 60% studentů kávu během zkouškového konzumuje. Hodně lidí kteří trpí zácpou pijí ráno kávu na lačný žaludek, aby své problémy eliminovali. To je také velký omyl! Cofeol, další látka obsažená v kávě, škodí zažívacímu systému a je zodpovědná za pálení žáhy a žaludeční křeče. Káva dále narušuje rovnováhu vody v organismu, což má za následek dehydrataci. Pokud se rozhodnete znenadání s kávou skoncovat, budete cítit vedlejší účinky, které trvají mnoho týdnů a zahrnují bolest hlavy, pocity vyčerpanosti, ospalost a neustálou únavu. To je nejjasnější důkaz existence závislosti. Místo kávy je možné užívat čaj, například zelený má znatelně stimulující účinky, ale současně také řadu jiných výhod.

Cukr - bílá smrt

drogy3.jpgNeříká se mu „bílá smrt“ bez důvodu, ale proto, že se jedná o chemický, průmyslově zpracovaný produkt, tudíž nepřirozený a nevhodný pro konzumaci. Přesto ho spotřebováváme stále ve větším množství. Jestliže v roce 1880 byla spotřeba cukru na osobu 8kg za rok, v současnosti je to 80kg ročně a toto množství stále stoupá. Stejně tak stoupá množství cukru, které získáváme z produktů normálně považovaných za slané, jako je kečup (23 % cukru), kukuřičné lupínky (8 % cukru), chleba, nebo většina konzervovaných produktů.

Většina lidí nepovažuje závislost na cukru za tak vážnou, jako tu na kouření nebo alkoholu. Jak by nám mohla ublížit tabulka čokolády nebo sklenice džusu, říkají. Ale důvod ke znepokojení tu je, jelikož cukr se chová přesně jako droga. Začíná v mozku uvolňovat určité látky nazývané opioidy, které vytváří prožívání potěšení.

Oblasti mozku, které jsou aktivovány kdykoliv cítíme potřebu sladkého, se shodují s oblastmi, které se aktivují v případě drogové závislosti. Aby demonstrovali, že cukr se působením podobá drogám jako je opium, morfin nebo heroin, podávali vědci skupině milovníků sladkostí lék, který blokoval uvolňování opioidů. Krátce po té všechny subjekty přestali mít o sladkosti zájem. Bílý cukr je extrémně nebezpečný pro zdraví. Skrze rafinaci je komplexní struktura uhlohydrátu rozdělena a v tomto stavu se dostává do krve kde působí rapidní uvolnění energie. To je následováno energetickým propadem, díky snaze těla obnovit rovnováhu glucidů. Toto působení má za následek řadu zdravotních problémů: poškození metabolismu, imunitního systému a zažívání, zvýšený obsah tuků v krvi, cukrovka, obezita, kazivost zubů, kardiovaskulární problémy a nedostatek vitamínu B. Vitamín B je spotřebováván ve velkém množství, aby glucidy vstřebával. Tělo ho musí získávat ze svých rezerv, aby cukr konzumovaný ve stále větším množství metabolizoval, což vede k únavě, depresím, obtížné koncentraci, snížení paměti a vnímaní, dokonce k neuróze. Příděl cukru nám navíc zaručuje pouze chvilkové potěšení, ale nedodává už žádné potřebné výživné látky, které tělo potřebuje.

Stejně jako v případě kávy a dalších škodlivých látek, je zde velká snaha přesvědčit veřejnost o výhodách konzumace cukru a bagatelizovat jeho mnohačetné negativní účinky. Argumenty, které jsou k tomu používány bývají značně komické. Například v článku nebo spíš propagandě otištěné v listopadu 2006 v rumunských novinách „Evenimentul Zilei“ čteme: „Je cukr opravdu tak špatný? Jeho hlavní nevýhody jsou dobře známy, ale vypadá to, že zapomínáme na jeho kvality: vylepšuje chuť mnoha jídel a téměř okamžitě dodává energii. Kromě negativní role, kterou hraje při tvorbě zubních kazů, není cukr pokud je užíván v přiměřeném množství závadný.“ Výše jsme si vysvětlili, že již po dlouhou dobu nemůžeme v naší společnosti považovat množství vstřebávaného cukru za přiměřené.

Zároveň se potkáváme s kampaněmi, které se snaží diskreditovat přírodní a zdravé sladidla, jako například med. Znovu citace, tentokrát ze článku otištěném v září 2006 v novinách „Ziarul“: „Med který zabíjí: Syndrom ‘šíleného medu‘ není příliš znám, avšak je na vzestupu. Kvůli snadno zaměnitelným symptomům je těžké ho identifikovat.

drogy2.jpg

Američtí specialisté provedli průzkumy, podle kterých odhadují, že u kořene mnoha případů syndromu ’šíleného medu’ stojí zvýšená náklonnost lidí ke spotřebě více přírodních produktů, mezi nimiž je i med. Jedná o vážnou otravu medem, přesněji otravu medem, který byl vyroben včelami z pylu jenž pochází z rostlin, které jsou člověku jedovaté. Pokud tato nemoc není podchycena a léčena, může vést ke smrti, zdůrazňují američtí vědci. Uvádějí také, že nejvíce nebezpečným medem je med z oblasti Černého moře.“

Za výmyslem této nemoci ve skutečnosti stojí ekonomické důvody, protože stále více lidí používá místo cukru med. Že se jedná o vymyšlenou nemoc se zmiňuje v tom samém článku na konci. Šťastni jsou ti, kdo se nenechají napálit titulky a mají trpělivost přečíst text až do konce, kde se od specialistů biochemie z Institutu pro včelařský výzkum dozví, že rostliny ze kterých by mohl pocházet toxický med rostou ve velmi vysokých výškách, kam včely nemají přístup, a také že včely nikdy pyl z jedovatých rostlin nesbírají.

Používejte tedy místo cukru bez obav med. Pokud máte v oblibě čokoládu, pijete sladké nápoje nebo jste na cukroví, pozorujte své reakce. Čím více budete cukru konzumovat, tím více po něm budete toužit, protože cukr vytváří chuť na další sladké, kterou je nemožné zažehnat. Na druhou stranu, pokud používáte med, budete pozorovat, že již po jedné lžičce se budete cítit spokojeni. Namísto sladkostí můžete také jíst čerstvé nebo sušené ovoce pokaždé, když na sladké dostanete chuť.

NAHORU